Fördelarna med en kollaps – ännu en skönt(?) krisande snubbe från Tropper

Det var kärlek vid första ögonkastet. När jag hade plockat upp Troppers första bok (i svensk översättning) Konsten att tala med en änkling var jag fast. Och inte bara fast i boken, utan även i min övertygelse om att detta var en av mina absoluta favoritförfattare. Svart, skarpt, huomristiskt. Sköna metaforer som överraskar och får dig att sätta i halsen av så väl skratt som förskräckelse.

Fördelarna med en kollaps, på en parkbänk i solen

Fördelarna med en kollaps, på en parkbänk i solen

När jag läste Sju jävligt långa dagar befästes min bild av Troppers författarskap. Kvalitativ underhållning. Lätt att plöja, lätt att älska.

Tredje romanen, Boken om Joe, stod sig även den bra. Även om det så här tredje boken i rad på nästan exakt samma tema (med ungefär samma karaktärer) kanske började kännas aningen upprepande, så var den likväl underhållande och härligt galen.

Så har vi då Fördelarna med en kollaps. Huvudpersonen denna gång, ännu en krisande snubbe, har nu bytts ut från 30-årig till fyrtiofyra-årig man, men i övrigt är det ytterligare en dramaturgisk och karaktärsmässig favorit i repris. Vi återvänder till skådeplatsen; villförorten utanför New York. Vi hittar den judiska familjen (a la Woody Allen-neuros), de knackiga familjerelationerna,  den ständigt lika åtråvärda ex-frun, tonårsbarnet och givetvis(!) den vagt beskrivna nya flingen som finns där strax bortom dramatiken och väntar på sitt inträde i berättelsen. Allt inom tidsramen av en vecka då den krisande snubbens liv vänds uppochner i en enda turbulent cirkus av kaos, sammandrabbningar, stora känslor och ett och annat slagsmål. Tropper har gjort det så bra, så fantastiskt underhållande och snyggt att jag frankt sagt har skitit fullständigt i hur snarlika romanerna varit. Fram till nu.

Fördelarna med en kollaps håller inte samma klass. I jämförelse med Troppers övriga verk saknar jag så väl de träffsäkra och överraskande metaforerna som den obetalbart svarta humorn. Det har gått från korpsvart till sotgrått, från tragikomiskt krisande till patetiskt och tragiskt. En fjärde bok med samma upplägg känns dessutom som en bok för mycket. ”Jag har läst det förut” är den genomgående tanken som följer mig boken igenom.

Kort om handlingen, mer specifikt 
Silver lever efter skilsmässan och sin avstannade rockstjärnekarriär på ett ungkarlshotell. Med sin artonåriga dotter har han knappt någon kontakt alls. Till den dagen han drabbas av en kollaps, vilket råkar sammanfalla med dotterns oplanerade graviditet. Vilket i sin tur inträffar ungefär samtidigt som hans ex-fru planerar att gifta om sig. Som om inte detta var tillräckligt så visar det sig att han är i akut behov av en operation, något han upplyses om av sin frus blivande (alldeles för perfekte) man, läkaren Rich. Det är bara det att Silver inte är helt övertygad om att han har något att leva för.

Stroken medför emellertid den effekten att han helt tappar kontrollen över vad han tänker och vad han säger. Sådant han tror att han tänkt har av sin chockade omvärld att döma hoppat raka vägen ut genom hans mun. Vilket inledningsvis är lite småkomiskt – men om man ska vara Tropper-kräsen – hade kunnat vara akut (fnittra-högt-på-tunnelbanan-) roligt. Givetvis medför detta att Silver försätter sig i en rad dråpliga, inte helt konfliktfria, situationer och skapar kaos vart han än rör sig. Eller mer kaos än vanligt, om en ska vara petig.

Ur ett underhållningsperspektiv är den i allra högsta grad läsvärd, det kan en inte ta ifrån den. Kanske inte är lika briljant som de tidigare, men helt klart ett bra val av förströelselitteratur.

4 x Tropper

4 x Tropper

Fördelarna med en kollaps släptes som pocket nu i mars! (Med samma grymt snygga omslag som ovan!)

Tips!
Läs mer om Jonathan Troppers föregående titlar:
Konsten att tala med en änkling >>
Sju jävligt långa dagar >>
Boken om Joe >>

 

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s