Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette – passion, revolution och brutal död

2014-05-20 16.56.58_Vignette_Grunge

Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette var ett härligt och uppfriskande stilbrott bland senaste tidens läsning. Jag har alltid fängslats av historia, men snarare snöat in på 1900-talet. Det sena 1700-talet visade sig vara en minst lika rafflande epok.

Hemliga brev
Margareta Beckman har analyserat tidigare outforskat arkivmaterial bestående av brev mellan den svenska adelsmannen Axel von Fersen och den franska drottningen Marie-Antoinette. I deras hemliga brevkorrespondens med ett utarbetat chiffersystem och osynligt bläck (jag menar hur häftigt är inte bara detta!) samt i breven som Axel skickade till sin syster Sophie växer en dramatisk kärlekshistoria fram. Brevkorrespondensen som man tidigare trodde var bränd dök upp på en auktion i London 1982 och förvaras nu på franska riksarkivet där Beckman fått specialtillstånd att studera dessa.

Dramatik deluxe
Att det är en minst sagt fängslande kärlekshistoria råder knappast något tvivel om, detta utan att Beckman svävar ut åt det smaskigt spekulativa Herman Lindqvist-hållet som en av ämnet att döma hade kunnat tro. Fascinerande inte minst tack vare draghjälpen från den dramatiska tidsperiod för vilken denna historia kom att ta plats. Rasande revolution, Marie-Antoinettes extravagant slösande livsstil och lite diskret i bakgrunden, den (enligt min mening) spexigaste av svenska kungar; Gustav den tredje (som innan berättelsen tar slut har hunnit bli mördad på sin egen maskeradbal). Addera en stilig adelsman, som är så fullkomligt förälskad i den franska drottningen att han ber sin far om lov att få förbli ogift, då den han älskar redan är upptagen. Storslagnare än så är svårt att få till. Att man vet hur dramat slutar gör den inte desto mindre spännande, nej snarare plöjde jag senare delen av boken som om den var vilken fängslande fiktion som helst.

Militärhistoriska sidospår som spårar en aning
Jag måste visserligen medge att detaljfrosseriet är av det extremare slaget. Författaren har lagt ner mycket tid och möda på att in i minsta detalj, med hjälp av flersidigt långa sidospår där olika slag skildras, återge exakt hur det kommer sig att den ena personen råkade befinna sig/känna till/tala med, den andra personen vid en viss tidpunkt. Jag är stundvis tjusad, stundvis lockad till att bläddra mig förbi utsvävningarna för att återkoppla till kärnberättelsen.

Marie-Antoinette

På NoMa i New Orleans hängde hon plötsligt mitt framför oss, Marie-Antoinette.

Fängslande excentriker
Redan utan att blanda in Axel von Fersen är Marie-Antionette tillräckligt intressant i sig i all sin 1700-talsexentrism. Jag menar bara att komma på idén att bygga sig ett litet eget ”Skansen”; ett semesterslott/”lanthus” även känt som  Tuileriepalatset med tillhörande liten by med komponenter som anlagd sjö med inplanterad karp och gädda, en kvarn, ett mejeri, små kor, en jordbrukarfamilj, en mjölnare och tolv övriga familjer som levde där nästan som en slags rekvisita för att skapa den där perfekta lantidyllen. Addera lille kronprinsen, även kallad ”choux d’amour”, som så väl Axel som den franska kungen lite mellan raderna tycktes se mer som Axels son. Addera franska revolutionen ur kungafamiljens perspektiv (hyfsat skrämmande och brutalt). Addera det faktum att allt är sant, ingen saga, inga lösa spekulationer! Detta och mycket mer mina vänner är anledningen till att vad som började som slentrianmässig balkongläsning i Stockholm, fick mig att studsa av extas vid åsynen av ett porträtt av ingen mindre än nyss nämnda drottning på andra sidan jorden. På NoMa i New Orleans, USA.

Och apropå det där med New Orleans. Resväskan är full med böcker, men här är för galet för att sitta still med en bok. Somliga är allt för distraherade av klibbig hetta, träskmarker, Cajun-käk och jazz.

Det här inlägget postades i Fakta. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s