Öl, burgare & konspirationsteorier

En bra road trip-dage inkluderar en cheesecake milk shake!

En bra road trip-dag inkluderar en cheesecake milk shake!

Sista dagen med hyrbilen tog vi sikte på den lilla pittoreska staden Abita Springs, känd inte minst för sitt bryggeri. Dessvärre råkade vi missa avfarten vilket resulterade i att vi hamnade i fel delstat (tillbaka i Mississippi, igen). Det blev en extra sightsingtur ute på vischan via Kiln (avsändare till fantastisk öl från Lazy Magnolia brewery).

Hus på pålar

Husen på pålar

Orkan-säkrat!
Gränstrakterna mellan Louisiana och Mississippi består av träsk- och flod-landskap, något som speglas i så väl matkulturen som husbyggena. Bostäderna vilar på höga pålar, oavsett om det är små ruckel eller hela lyxvillor upphissade i luften. Att detta inger ett särpräglat intryck av landskapet som helhet behöver knappast ordas om.

Hickoryburgare

Hickoryburgare och ölfriterade pommes frites!

Abita Springs
Efter att ha kört fel ytterligare en gång nådde vi slutligen dagens destination. Abita Springs, vilket ligger ganska rakt norrut från New Orleans. Där åt vi galet god lunch och de utan tvivel godaste pommes friten jag smakat – ölfriterade och så krispiga att det pirrar av vällust mellan tänderna (ackompanjerad av en ljuvlig Hickory-burgare). För den som råkar ha vägarna förbi och inte är i sällskap av bäbis kan jag varmt rekommendera en guidad tur i bryggeriet, inklusive all provsmakning man orkar och vill, så länge turen varar. Nästa gång alltså… Vi fick nöja oss med den ljuvliga lunchen på Abita Springs Café.

Meta
Väl tillbaka i New Orleans kände vi oss exceptionellt meta, plöjandes serien Treme (som utspelar sig i New Orleans strax efter Katrina, från skaparen till The Wire). Akut bra serie! Med helt ljuvlig musik.

Southern breakfast på the Ruby Slipper

Southern breakfast på the Ruby Slipper

Konspiration
En jättebra grej när man lämnar tillbaka en hyrbil är att inte glömma saker i den. Vi missade den detaljen, varpå näst följande morgon bjöd på en extremt tidig utflykt för att hinna tillbaka lagom tills bilfirman öppnade. Men det gav oss å andra sidan anledning att äta en galet god ”Southern breakfast” på The Ruby Slipper, bestående av majsgröt, stekt grön tomat, ägg, bacon och scones. Innan vi praktiskt taget rullade ut genom dörrarna, ut i den fuktiga sydstatsvärmen hade vi hunnit ta del av servitrisens – som mer såg ut som en glammig countrysångerska version äldre – konspirationsteorier om Katrina.

Översvämning efter Katrina, 2005

Översvämning efter Katrina, 2005

Under Katrina övervämmades stora delar av New Orleans, på vissa ställen så mycket som drygt fyra meter ovanför havsnivå. Det vill säga i höjd med taken på husen. Men, och det här är intressant, inte French quarters ”where the money is” (som servitrisen påpekade), däremot exempelvis det betydligt fattigare Treme, och i stort sett hela resten av staden. Tittar man på en karta över de översvämmade regionerna så är det lätt att leka med tanken att hon kan ha haft en poäng när hon menade på att fördämningar i andra delar av staden bombades av regeringen, just för att förhindra att French quarter skulle översvämmas. En konspirationsteori när den är som mest lockande att tro på, precis lagom nära det sannolika.

För upptagen med att jazza loss för att läsa böcker...

För upptagen med att jazza loss för att läsa böcker…

(och böckerna ligger fortfarande orörda i resväskan…)

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s