Äta kakan och ha den kvar – slapparläsning i sommarvärmen signerat Kristin Emilsson

Åskväder över byn

När åskan drar in över bygden

Efter att i juni månad ha flängt runt i bekanta och obekanta storstäder var det som om hela min kropp och mitt huvud behövde en akut paus. En lättsam bok som kräver minimalt av sin läsare var det jag suktade efter för att få den där behagfulla avslappningsnivån att infinna sig. Uppe i den gamla byn med faluröda gårdar där tiden tycks ha stannat och dagarna vid sjön enbart avbryts av spontana åskoväder, kom därför denna till synes lättsamt intetsägande pausprosa att utgöra det ultimata sällskapet.

Med min svaghet för relationsdramer i kombination med härligt glossigt pocketomslag och en värmemosig hjärna såg jag ingen anledning att motstå denna frestelse av ”tomma kalorier” som jag misstänkte att boken hade att bjuda på.

Äta kakan och ha den kvar är Kristin Emilssons debutroman. Liksom sin huvudperson är hon en småbarnsmamma i det trygga (övre) medelklassområdet Bromma utanför Stockholm. Jag måste erkänna att det vore väldigt spännande att få reda på hur mycket mer än dessa yttre omständigheter hon hämtat från sitt vardagsliv. Snabbt rullas nämligen intrigerna igång, och det är inga småförvecklingar utan rejält med smask.

Äta kakan och ha den kvar

Äta kakan och ha den kvar, på en filt vid sjön

Bakom den perfekt lyckliga, och framförallt lyckade, fasaden som Amanda Berger jobbar stenhårt på att upprätthålla döljer sig en karriärinriktad äkta (men inte alltid trogen) man, avsevärt mycket äldre än sin 39-åriga hustru, två bortskämda tonårsdöttrar och en infekterad relation till styvdottern. Det är Amanda som står för hushållets markservice, utan henne blir det vare sig middag, tvättat eller städat. Utöver sitt eget heltidsjobb och att sköta hem och barn förväntas hon även hålla god min gentemot deras snobbiga ytfixerade vänner. Samtliga gamla vänner till Erik, vilka aldrig riktigt accepterat henne sedan hon spräckte Eriks och Louise äktenskap arton år tidigare. Addera lite fyrtioårskris, klasskomplex och generellt låg självkänsla som tar sig uttryck i ett desperat behov av att passa in, så har vi ramat in huvudkaraktären Amanda. Inte så upphetsande kan tyckas?

När hon oväntat blir av med jobbet och det aldrig riktigt blir tillfälle att nämna det där hemma inleds den serie av galna lögner som snart är så omfattande att Amanda finner sig levande ett dubbelliv av dignitet. På helgerna är hon den perfekta hustrun och mamman. I veckorna lever hon singelliv, jobbar extra i en liten second hand-butik och låter sig förföras av en avsevärt mycket yngre älskare medan familjen tror att hon befinner sig på jobb i Tyskland. Snart blir det dock uppenbart att det inte bara är Amanda som ljugit, och handlingen som hittills följt ett mysvänligt bergochdalbanetemo står plötsligt inför en rejäl loop.

Om du som läser detta nu oroar dig en aning över att jag kan ha avslöjat för mycket så kan jag lugna dig med följande:

  1. Här finns inte mer information än vad som står i baksidestexten.
  2. Det finns avsevärt mycket mer mellan sidorna än nyss nämnda sammanfattning.

Jag fick med andra ord exakt det jag var ute efter. En aning förutsebar berättelse om en kvinna som (desperat) behöver frigöra sig. En välskriven debut, rappt berättad med en förhöjd underhållningsfaktor tack vare alla galna, tätt packade intriger.

Har du snubblat över likar inom sub-genren ”relationsroman kretsande kring Bromma-mammor” exempelvis Katerina Janouch barnmorskeserie, Josefin Ahlströms Parmiddag eller Susanne Bolls Det enda rätta och gillar vad du läst så kommer du sannolikt att sluka även denna med nöje. Med viss reservation för att det kan komma att kännas lite som att du läst den förut.

Annonser
Det här inlägget postades i Chiclit & feel good, Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s