Liv Strömquist Kunskapens frukt – briljant och humoristiskt om det kvinnliga könsorganets idéhistoria

Kunskapens frukt

Kunskapens frukt

Alltså, fantastiska kvinna! Jag hade ju mina aningar när jag la tassarna på ett av exemplaren, på den stora pallen i Galagos monter på årets bokmässa i Göteborg, av Liv Stömquists senaste seriealbum Kunskapens frukt. Men kan trots detta konstatera mig övertrumfad av entusiasm. I korthet: det är smart, roligt, klockrent och viktigt.

Kan vi snälla se till att sprida detta verk, gärna som obligatorisk läsning för alla skolelever! Sätta stopp för vansinnet och vanföreställningarna, tabubeläggandet och nedtystandet runt allt som har med det kvinnliga könsorganet att göra?! Nu. Direkt. Speciellt nu när det finns en genialisk genomarbetad idéhistorisk exposé förpackad i lättillgängligt och sjukt roligt format att sätta i handen på alla.

Kan vi kollektivt ta ansvar för att stoppa denna dårskap vi hållit på med de senaste århundradena till följd av att av patriarkatet framhejade män fått fritt spelrum för att iscensätta sina galna infall och idéer?! Något som Liv Strömquist uppenbarar genom att peka ut och belysa det absurda i sådant vi skrämmande nog tar för givet, reproducerar i aktuella biologiböcker och lär ut som ”sanning”. Här har vi en kvinna som ifrågasätter genom att folkbilda. Hon gör det med humor och hon gör det med briljans.

Jag pendlar mellan raseri och gapflabb. Det här är så bra!

Mer av och med och om Liv Strömquist:
Läs mer
om Liv Strömquists album Einsteins fru från 2008 >>
Hett tips om du har chansen! Se dramatenuppsättningen av Liv Strömquist tänker på dig! Svingrym! >> (Såg genrepet inför höstens föreställningar och kom därifrån med kramp i mungiporna, lätt berusad av lycka och med hopp om världen.)
Lyssna på Livs sommarprat från 2013 >>

Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Serier. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s